Mijn blogs

Mijn blogs

Voort wat, hoort wat

ArbeidsgehandicaptPosted by opticimage.nl Fri, January 26, 2018 23:24:21

Wie werkt, die verdient. Tenminste, zo hoort het te zijn, toch? Regelmatig hoor ik mensen die een uitkering ontvangen zoals de Wajong, WIA of WW zeggen: “Waarom zou ik gaan werken? Ik word dan gekort op mijn uitkering” of “Werken voor dat loon? Mijn uitkering is net zo hoog”.

Klopt. En dat is flink balen kan ik je vertellen. Twee jaar lang werkte is als postbode in mijn dorp. Ik ben er mee begonnen omdat het me een leuke baan leek en ik er een beetje extra geld mee kon verdienen. En ik wilde graag weer in de werkende maatschappij terecht komen.

In mijn eerste week als postbode lag er 30 cm sneeuw, hadden we de kerstdrukte met alle kerstkaarten, reclame en pakketjes en moest ik erg wennen aan het fietsen met de tassen. Door de sneeuw konden we amper fietsen, ben ik wel 10 keer met fiets en al onderuit gegaan en waren mijn handen half bevroren en werd een werkdag van 2 uur ineens een werkdag van 6 uur. Na 4 weken ontving ik mijn eerste loon. Wat was ik blij! Eindelijk weer zelf wat centjes verdienen in plaats van alleen de Wajong ontvangen, yes!

Nou, ik heb het geweten. Na twee weken ontving ik bericht van het UWV. Ik had volgens hun berekening €8,23 teveel verdiend en ik werd gekort op mijn uitkering; €150,- om precies te zijn. En daar ging mijn volledige loon!

Al die kou, bevroren handen en blauwe plekken voor ….. niks, noppes, nada. Zo blij als ik was bij mijn eerste loonstrookje, zo intens verdrietig was ik door deze brief. Ik kon mijn baan nog opzeggen, zat nog net in mijn proeftijd… Ik heb er serieus over nagedacht en over gesproken met mijn werkgever. Maar ik wilde zo graag werken, zo graag weer in de maatschappij terecht komen!

Uiteindelijk ben ik 1 uur minder in de week gaan werken, waar door ik net onder de grens kwam van de berekening van het UWV. Bizar toch? Dat je zo gaat rekenen. Helaas moest ik regelmatig overwerken waardoor ik toch weer een maand werd gekort. Ik denk dat ik uiteindelijk van de twee jaar bij de post, er ongeveer 1 jaar echt iets aan verdiend heb.

Achteraf is het financieel dus niet winstgevend gebleken, dus ja, wat heb je er aan om dan te gaan werken? Nou, ik heb mijn dorp leren kennen, leuke dorpsgenoten ontmoet en door mijn doorzettingsvermogen in deze baan viel ik op bij mijn zogeheten kruiwagen voor de baan die ik nu heb. Dus heeft al dat geploeter in de sneeuw me wat opgeleverd? Jazeker!

  • Comments(0)